Sebuah tempat di Terengganu amat terkenal dengan pembuatan ikan kering sejak zaman-berzaman. Tempat tersebut adalah Seberang Takir #seberangtakir. Terkenal sebagai perkampungan nelayan maka perusahaan ikan kering adalah sinonim dengan seberang takir ini, penghasilan produk produk berasaskan ikan merupakan produk utama kampung ini.

Ikan-ikan segar yang baru tiba akan dibersihkan terlebih dahulu sebelum direndam dengan air garam, ikan direndam dengan air garam selama satu hari. Sebelum ia dijemurkan dibawah sinaran matahari sehingga kering.barulah ikan-ikan yang dijemur ini dikutip untuk dipasarkan.

Selalunya ikan kering dipasarkan di pasar payang. Para pengunjung juga boleh membeli terus dengan pengusaha ikan kering disini. Mungkin sebelum ini anda tidak pernah melihat bagaimana ikan kering dihasilkan, ambillah peluang ini untuk melihat dengan lebih dekat lagi.

#jomkampung #perusahaankampung #snapshot #seberangtakir #terengganu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s