Aurat dan Mahram Raya

Salam Ramadhan geng. Bulan yang mulia ini dah tinggal beberapa hari lagi nak meninggalkan kita dan maknanya kita bakal berjumpa dengan bulan Syawal dan menandakan bermulalah Hari Raya Aidilfitri. Hari Raya adalah hari dimana kita semua akan balik kampung, berjumpa dan berkumpul bersama ahli keluarga yang tercinta. Masa itulah kita adik beradik, ipar duai, makcik…

Advertisements

Jelajah – Kampung Danu

Sebuah perkampungan yang dulunya terpencil, kini telah berubah menjadi sebuah kawasan tarikan pelancongan yang kian terkenal di peringkat antarabangsa. Itulah dia Kampung Danu yang terletak di kawasan Padawan, Sarawak. Terletak dalam 40km dari Kuching dan perjalanan cuma mengambil masa dalam 1 jam untuk sampai ke kampung yang terkenal dengan aktiviti "Kayak Sungai". Sungai Kiri yang…

The Sarawak Headhunter

Sir Gerald Templer pernah menggelar pasukan Sarawak Ranger sebagai Pasukan Terbaik Di Dunia dan untuk mana-mana pasukan tentera yang pernah berkhidmat sewaktu zaman darurat di Persekutuan Tanah Melayu suatu waktu dahulu memanggil mereka “The Sarawak Headhunter”. Ketika Presiden Sukarno, presiden Indonesia suatu ketika dahulu pernah berkata di dalam satu ucapannya ” Tentera Iban ini datangnya…

Buah Sagu / Buah Rumbia

Kalau di kawasan kampung yang banyak pokok sagu/rumbia ni akan ada sejenis kegemaran waktu kanak-kanak dahulu memakan buah sagu/rumbia ini. Rasa yang kelat2 manis kalau dimakan begitu sahaja. Kalau dah makan lepas tu mesti susah nak buang air besar sebab najis akan mengeras disebabkan buah ni. Berapa ramai yang pernah makan time kecik2 dulu? Dalam…

Snapshot – Perusahaan Ikan Masin

Sebuah tempat di Terengganu amat terkenal dengan pembuatan ikan kering sejak zaman-berzaman. Tempat tersebut adalah Seberang Takir #seberangtakir. Terkenal sebagai perkampungan nelayan maka perusahaan ikan kering adalah sinonim dengan seberang takir ini, penghasilan produk produk berasaskan ikan merupakan produk utama kampung ini. Ikan-ikan segar yang baru tiba akan dibersihkan terlebih dahulu sebelum direndam dengan air…

Jelajah – Kampung Endah

#jelajah Kampung #4 - Kampung Endah, Selangor Kali ini kita review sebuah kampung yang banyak orang kata sebagai kampung tercantik di Malaysia sesuai dengan namanya iaitu Kampung Endah (dalam bahasa Jawa, Endah itu adalah Indah). Terletak di daerah Kuala Langat (Selangor). Kawasan Kampung ini di dalam Mukim Morib dan Kelanang. Kampung Endah mempunyai keluasan 2,951…

Jelajah – Kampung Lonek

#JelajahKampung #3 - Kampung Lonek Korang dah takde kampung? atau memang lahir kat bandar? Nak merasa bercuti cara kampung tapi tak jauh dari KL? Meh singgah ke Kg Lonek terletak di dalam daerah Jempol, N.Sembilan. Di sana terdapat program homestay yang mula diperkenalkan pada 2005. Kg Lonek yang pernah memenangi kampung tercantik di Malaysia ini…

Jelajah – Kampung New Zealand

#Jelajah Kampung #2 - Kampung New Zealand. Korang mesti ada yang tak pernah tau kat Malaysia pun ada New Zealand kan. Mengikut cerita di Wiki, perkampungan ini sewaktu dijadikan tanah rancangan ( FELDA ), mendapat bantuan dari kerajaan New Zealand. Atas dasar sumbangan inilah perkampungan ini dinamakan Kampung New Zealand. Ada juga cerita versi lain…

Jelajah – Kampung Seronok

#Jelajah - Apa yang seronok di Kampung Seronok? Idea nama Kampung Seronok ini berasal dari seorang Engineer British Colonial yang bernama D.W. Grehan, yang telah melawat kampung ini untuk menghadiri kenduri pada tahun 1946. Disebabkan beliau merasa terhibur dengan layanan penuh mesra dan hiburan yang unik, maka beliau telah mencadangkan kepada ketua kampung dan orang…

Game Budak Kampung

Berapa ramai geng kat sini yang berasal drpd kampung atau budak bandar yang lahir tahun sebelum 90an? So nak share skit permainan lama yang hanya budak kampung selalu main. 1. Baling tin 2. Baling selipar 3. Guli 4. Ceper 5. Gasing 6. Pistol Terung 7. Buluh bedil 8. Main getah 9. Galah panjang 10. Teng…