Tips keselamatan rumah utk balik kampung

Esok dah cuti.. ada yg plan nak balik kampung ke? Kalau ada tu bagi share skit gambar kampung korang dan rajin2 lah singgah makan kat restoran atau gerai yg ada di sepanjang perjalanan tu.. boleh member lain yg tak balik kampung tu jealous skit. Ni haa ada #tipbalikkampung utk korang yg nak balik #kampung. ..Kunci…

Advertisements

Kenapa korang patut balik kampung masa cuti sekolah?

Cuti sekolah dah tak lama lagi.. korang dah buat perancangan percutian ke? Jom kita merancang untuk balik kampung cuti sekolah kali ini.. berikut adalah sebab mengapa korang patut balik kampung cuti sekolah nanti : 1. Korang dah lama tak jenguk mak ayah, mama abah, ummi abi; pi lah balik peluk cium sementara masih ada lagi…

Zaman Budak-budak

Petang tadi Anak2 korang buat apa ye? Duk rumah aje ke atau main kat luar? Kalau dulu kat kami semua tak lekat kat rumah dan antara aktiviti yang paling gemar main dgn geng perempuan ialah main kawin-kawin... Korang ingat lagi ke sapa pasangan yg pernah korang kawin masa kecik2 dulu..? #jomkampung #budakkampung #kawinkawin #gameotai

Snapshot – Minangkabau

#Snapshot hari ini akan bercerita skit sejarah berkenaan Negeri Sembilan yang berkaitan Minangkabau. Pantuan 2 kerat: Walaupun den ni bukan orang nogori, Tetapi sejarah Malaysia harus dipelajari.. Secara umum kata 'Minangkabau' dahulunya berasal dari kata 'Minang' yang bererti Menang dan 'Kabau' yang bererti Kerbau. Jadi keseluruhan maksud adalah kerbau yang menang. 1. Sembilan suku Minangkabau…

Snapshot – Ladang Alam Warisan

#Snapshot hari ini akan membawa korang ke zaman Hang Tuah. Korang nak merasa menjadi macam tinggal di zaman kegemilangan Melaka tak? Berpakaian melayu tradisional, bersilat, main permainan tradisional, mandi sungai, memanah & memanah berkuda, main dengan rusa, makan berhidang, berhibur dengan muzik tradisional dan macam2 lagi. Macam tak percaya? Percayalah.. huhuhu.. Namanya Ladang Alam Warisan..…

Kuih Tradisi yang Hampir Pupus

Kuih..kuih..kuih.. Kalau dulu selalu ada budak kampung yg akan datang jual kuih rumah ke rumah sambil bawa bakul. Korang suka beli kuih, tapi tak ramai yang tahu buat kuih, dan lagi ramai yang tak pernah rasa kuih yang ada kat bawah ni. Jangan heran kalau kuih2 ini akan hilang atau pupus dari negara kita. So…

Link Homestay Kampung terbaik

Assalammualaikum dan Salam Jumaat Geng. Dah tiba ke penghulu hari dan esok dah start cuti Sabtu dan Ahad. Ada perancangan untuk bercuti ke? Atau nak tunggu cuti sekolah minggu depan baru start bercuti? Dah ada plan? Takde plan ni ada sharing skit beberapa artikel berkenaan homestay diseluruh Malaysia untuk rujukan korang. Selamat merancang, memilih dan…

Kenapa Rumah Melayu Tinggi

Rumah Melayu kenapa tinggi2? Korang perasan tak mengapa kebanyakan rumah tradisional melayu semuanya tinggi2. Tak kiralah rumah Melaka, Rumah Pahang, Rumah Perlis atau mana2 rumah tradisi, semuanya dibina tinggi dari tanah. Ketinggian rumah melayu lama selalunya akan bermula dari batu alas / batu tapak dimana batu ini bertujuan supaya tiang kayu rumah tidak dimakan anai2…